Agyserkentő Ginkgo Biloba

A ginkgo biloba gyógynövényt a kínai orvostudományban évezredek óta ismerik:

  • Feljegyzések szerint, a nagy távol-keleti gyógyítók közül többen is a ginkgo leveleinek kivonatát fogyasztották, hogy megőrizhessék elméjük tisztaságát.
  • A XIV-XV. században, a kínai Ming-dinasztia idején a gyógyítók kikiáltották „az agy jótevőjének”.
  • A kínai Li Si-csen 1596-ban megjelent gyógyszerkönyvében (’Pen Cao Kang Mu’) összegezte a páfrányfenyővel kapcsolatos kutatásait, és tapasztalatait: Az emésztés és étvágy javítása mellett a gyógynövényt az idegrendszer serkentői közé sorolta!

Kutatások igazolják, hogy a ginkgo serkenti az agyműködést

Már több száz vizsgálat támasztja alá azt, hogy a ginkgo roboráló hatású, elősegíti a jobb véráramlást az agyban, ezáltal védelmezi a mentális és emlékezeti funkciókat.

Mivel az agyban igazán sok hajszálér található, a hajszálerek rugalmasságát és átjárhatóságát természetes módon támogató ginkgo segíthet, hogy az agyba több vér, több oxigén és több tápanyag juthasson el.

Ezenkívül antioxidáns védelmet biztosít az agy számára is agy A ginkgo levelek flavonoid és terpenoid antioxidánsokban gazdagok. Ennek is köszönhető jó értágító, valamint agyi vérkeringést fokozó tulajdonsága.

Tapasztalatok szerint a ginkgo segíthet kezelni az elégtelen agyműködést, melynek tünetei a krónikusan alacsony koncentráció, zavartság, csökkent fizikai teljesítőképesség, fáradtság, fejfájás, hangulatváltozások.

Az által, hogy növeli a vér áramlását az agyban, támogatja a sejtek glükóz felvételét, és javítja az idegi impulzusok továbbítását ⇒ Végeredményképpen javulhat a memória és a koncentráció.

Hasznos lehet továbbá olyan problémák kezelésére, mint az agyi funkciók csökkenése, a csökkent véráramlás és az eltömődött agyi erek.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az agyi érkatasztrófák ellen amolyan természetes védelmet biztosíthatunk a ginkgo fogyasztásával: Például kutatások igazolják, hogy az idősebb kori agyi érelmeszesedés gátolható.

Kúraszerűen, hosszabb időn át alkalmazva ajánlott – Naponta, apró adagokban.

Egy érdekes kutatási terület:

Mivel azonban az orvosok még mindig nem biztosak abban, hogy mi is okozza az Alzheimer-kórt, nincs határozott bizonyíték arra nézve, hogy a ginkgo miképpen képes stabilizálni, bizonyos esetekben az életminőséget javítani az ilyen típusú degeneratív megbetegedések esetén.

Tudósok megállapították, hogy az Alzheimer-kór az agyban lévő idegsejtek egy részének elvesztését okozza, különösen azokon a területeken, ahol a memória és a gondolkodás is érintett. A ginkgoban található antioxidánsok csökkenthetik az agyidegek pusztulását.

Kutatók úgy gondolják, hogy ez a betegség kapcsolatban áll az agy csökkent véráramlásával – Ha ez igaz, akkor a ginkgo értágító hatása nagy segítség lehetne a kezelési folyamatokban!