A Ginkgo Története • A Ginkgo Biloba kiemelt hatásai

A ginkgo biloba a földtörténet egyik, ha nem a legidősebb fája. Délkelet-Ázsiában őshonos, lombhullató fa, mely a páfrányfenyők családjának egyetlen, máig fennmaradt faja.

Maga az elnevezés a kínai ’yinxing’ (’ezüst barack’) szóból származik. A japánok ezt ’ginkyonak’ ejtették. Egy sajtóhiba következményeképpen a japán elnevezésből született meg a ma ismert ’ginkgo’ szó.

A magyar páfrányfenyő név eredete arra vezethető vissza, hogy a ginko levelei a páfrányfélékre, törzse pedig a fenyőfélékre hasonlít.

Még többet is megtudhat a ginkgo fa jellemzőiről, jellegzetességeiről >>>

Rövid ágai, legyező alakú levelei, ehetetlen és kellemetlen szagú gyümölcsei vannak – A gyümölcsben található mag is mérgező lehet…

 A ginkgo biloba kemény és szívós fa, melyet főleg az Egyesült Államokban a városi utcák mentén is megtalálhatunk. A levelei ősszel ragyogó színekben pompáznak.

A kínai orvoslásban szent faként tisztelték

Már évszázadok óta tudatosan alkalmazzák, mint agyserkentő, emésztésjavító, az egészség általános javítását támogató gyógynövényt.

A modern kutatások középpontjában a szárított zöld levelekből kinyert kivonat került.

Érdekesség, hogy a mai Kínában nem csak tabletta, hanem pl. injekció formájában is találkozhatunk ginkgo kivonattal.

A páfrányfenyő lehetséges jótékony hatásai a következők:

  • Javítja a kognitív funkciókat és a szociális viselkedésthatas
  • Vérkeringés javítása testszinten – keringési zavarok enyhítése
  • Sejtszintű antioxidáns védelem
  • Tanulási képességek javítása
  • Kapillárisok tisztítása, valamint a kapillárisok regenerálódásának támogatása
  • Szív vérellátásának javítása
  • A szellemi felfrissüléssel együtt járó jobb energia

A páfrányfenyő kivonat bizonyítottan pozitív hatással van az oxigén-felhasználásra, ezáltal javítja a memóriát, a koncentrációt és más mentális képességet.

Kimutatták, hogy visszafordíthatja a szem retina károsodásait, enyhülést nyújthat azoknak, akik kínzó fejfájástól és/vagy szédüléstől szenvednek. Segíthet csökkenteni a krónikus fülzúgást is.

Bővebben a ginkgo hatásairól >>>

Miért is jelentős igazán a ginkgo kivonata?

A tudósok úgy találták, hogy a Ginkoban több mint 40 összetevő fedezhető fel. Ezek közül kettő tekinthető igazán jelentősnek:

  • a flavonoidok,
  • és a terpenoidok.

A flavonoidok növényi antioxidánsok, melyekről – laboratóriumi- és állatkísérletek alapján – elmondható, hogy védik az idegeket, a szívizmot, az ereket, és/vagy a retinát a károsodásoktól.

A terpenoidok javítják a vér áramlását az erek kitágítása révén, és csökkentik a ragacsos vérlemezkéket.